Το πτωμα ηταν εκει κατω στο δαπεδο αψυχο. Σιγουρα αψυχο, ειδαλλως θα ηταν ζωντανο αναμεσα μας. Ηταν ενας μεγαλος συγγραφεας κ ερευνητης, ξακουστος με 2 Νομπελ στα ραφια του. Ενα νομπελ λογοτεχνιας κ ένα για την ερευνα πανω στη ψυχολογια του ατομου. Ερευνητης κ συγγραφεας, κατι αναμεσα σε Φρουντ κ Χεμινγουειν. Ο Χεμινγουειν αυτοκτονησε με το κυνηγετικο του κ ο Φρουντ πεθανε από γεραματα. Αυτος αυτοκτονησε με ευθανασια.
Εκανε ενεση στον εαυτο του κ εφυγε σαν αγγελουδι. Δεν ωφελει να κανουμε μια λεπτομεριακη αναλυση της ζωης του, δεν ωφελει να κανουμε καμια βιογραφια του. Πηρε τοσα πτυχια, τοσες περγαμινες, τοσα βραβεια τοσα κυπελα, ειχε 4 παιδια, ειχε γυναικα κ ερωμενη, 3 παιδια με την γυναικα του κ ενα με την ερωμενη. Πιθανον να ειχε δυο ερωμενες γιατι μια τριτη γυναικα ισχυριζεται ότι ένα πεμπτο παιδι το εκανε μαζι της. Εδώ δεν είναι εκπομπη της Μενεγακη για να δουμε αν κατά ποσον το παιδι του Πασχαλη είναι δικο του, με την γκομενα του η όχι. Εδώ μιλουμε σοβαρα, μπορει να λεμε καμια σαχλαμαρα αλλα δεν θα δεις πιο σοβαρα κειμενα από του κριστοφ.
Δεν μας ενδιαφερει καθολου η αυτοβιογραφια αυτου του ανθρωπου. Θα μιλησουμε βεβαια για τον ανθρωπο, αλλα θα μιλησουμε διαφορετικα από αυτό που ηξερες σαν αυτοβιογραφια. Οποτε βρισκεις εμπρος σου την λεξη «κριστοφ», αυτό σημαινει ότι θα μαθεις κατι που δεν ηξερες πριν, θα μαθεις για παραδειγμα ότι ο ερωτας είναι απλα μια βιολογικη πραξη κ τιποτε άλλο, θα μαθεις οτι καμια σχεση δεν εχει η αγαπη με τον ερωτα,με το σεξ, θα μαθεις ότι η μητροτητα είναι ενστικτο κ τιποτε άλλο, θα μαθεις ότι οι χώρες είναι απλα οικοπεδα κ μαλιστα πωλιουνται οπως είναι επιπλωμενα στον κάθε ενδιαφερομενο, θα μαθεις ότι το να σκοτωνεις στον πολεμο δεν είναι ηρωισμος αλλα συμφεροντα, θα μαθεις ότι ο γαμος δεν είναι παρα εμποριο, μια παραλλαγη της λεξης συμφερον κ της λεξης υποδουλωση ο ένας στον άλλο, θα μαθεις οτι ολες οι βιογραφιες είναι απλα μπουρδες κ τιποτε άλλο, κουτσομπολιο. Θα μαθεις το κυριοτερο. Ότι ειμαστε φιλοξενουμενοι αυτου του κοσμου κ πρεπει να τον σεβομαστε με κάθε τροπο.
Ο επιστημονας κ συγγραφεας που αυτοκτονησε ειχε παρει ακομα ένα νομπελ που δεν αναφερεται πουθενα. Το Νομπελ του μεγαλυτερου ποτη. Τονοι αλκοολ εχουν περασει μεσα από το συκωτι του. Ο ανθρωπος που ειχε παρει δυο φανερα Νομπελ κ τον σεβονταν ολοι, ο ιδιος ανθρωπος πηρε κ ένα νομπελ κρυφο. Ενας απο τους μεγαλυτερους ακλοολικους του κοσμου μας. Νομπελ αλκοολισμου καταδικο του. Το αξιζε, ολοι το ξεραν. Η εξεταση ηταν σαφης. Ο θανατος του προηλθε από μεγαλη καταναλωση ποτου σε συνδιασμο με ναρκωτικα. Η καρδια δεν αντεξε κ ηταν σχετικα νεος ,ενας πενηνταρης.
Προσωπικοτητες της Λογοτεχνίας που είχαν απαγορευμένα πάθη. Ας δούμε μερικούς:
Σαρλ Μπωτλαιρ (1821-1867) Αλκοόλ, Όπιο
«Να είσαι πάντα μεθυσμένος... να μεθάς αγωνιστικά. Απλά να μεθάς».
Εντγκαρ Αλαν Ποε (1809 - 1849) Αλκοόλ
Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, ο Poe δεν ήταν αλκοολικός, αλλά ένα άτομο ιδιαίτερα ευπρόσβλητο από αυτό, δηλαδή μεθούσε με πολύ μικρή ποσότητα ενώ κατανάλωνε πολύ πιο συχνά απ’ ότι ήταν καλό για τον εαυτό του.
Λουιζα Μει Αλκοτ (1832 - 1888): Μορφίνη/ Όπιο
Η συγγραφέα των Μικρών Κυριών άρχισε τη χρήση μορφίνης για να απαλύνει τις παρενέργειες του τυφοειδούς πυρετού που την προσέβαλε ως νοσοκόμα κατά τον Εμφύλιο πόλεμο των ΗΠΑ.
Aυν Ρaντ (1905 - 1982): Speed/ Δεξεδρίνη
Αν και δεν είναι βέβαιο ότι ήταν κλινικά εξαρτημένη, για δεκαετίες ήταν γνωστό ότι έκανε καθημερινή χρήση speed και άλλων ψυχοτρόπων ουσιών για δεκαετίες.
Γουιλίαμ Μπαροουζ (1914 - 1997): Ηρωίνη
«Η πρέζα δεν είναι, όπως το αλκοόλ ή η μαριχουάνα, ένα μέσο για να αυξήσεις την απόλαυση από τη ζωή. Η πρέζα δεν είναι απόλαυση. Είναι τρόπος ζωής». Ο Μπαροουζ διέκοψε την χρήση ηρωίνης στη δεκαετία του ’70.
Τζακ Κερουακ (1922 - 1969): Αλκοόλ
«Είμαι καθολικός και δεν μπορώ να αυτοκτονήσω, αλλά σκοπεύω να πιω μέχρι θανάτου». Και έτσι έκανε.
Σερ Κινγκσλει Αμις(1922 - 1995): Αλκοόλ
Ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους κωμικούς συγγραφείς του 20ου αι. «Μερικές φορές συνειδητοποιώ ότι έχω τη φήμη ενός από τους μεγάλους πότες, αν όχι τους μεγάλους μέθυσους, της εποχής μας»
Τζακ Λοντον (1876 - 1916): Αλκοόλ
«Δεν υπήρξε ώρα, όλες τις φορές που ξυπνούσα, που να μην ήθελα να πιω ένα ποτό».
Εντνα Βινσεντ Μιλέυ(1892 - 1950): Αλκοόλ
Η πρώτη γυναίκα που έλαβε το βραβείο Πούλιτζερ για την ποίηση, μποέμισα παγκόσμιου επιπέδου με καταστροφικό πάθος για το αλκοόλ. Βρέθηκε νεκρή στη βάση της σκάλας του σπιτιού της, χωρίς να διαπιστωθεί ποτέ το πως ακριβώς.
Σινκλερ Λιουις(1885-1951): Αλκοόλ
Ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Lewis ήταν μέγιστος και τραγικός πότης που κατάφερε να φτάσει μέχρι τα 66 του χρόνια.
Ερνεστ Χεμινγουειν(1899 - 1961): Αλκοόλ
Διάσημος για το πείραγμα που έριχνε στους φίλους του που προσπαθούσαν να κόψουν το αλκοόλ, ο Χεμινγουειν βυθιζόταν όλο και περισσότερο στο ποτό με το πέρασμα του χρόνου. Αυτοκτονησε.
Χαντερ Τομσον (1937 - 2005): Τα πάντα
«Δεν θα συνιστούσα σε κανέναν το σεξ, τα ναρκωτικά ή την τρέλα, αλλά για μένα λειτουργούσαν πάντα». Αυτοκτονησε.
Ανν Σεξτον (1928 - 1974): Αλκοόλ, ναρκωτικά
Η νικήτρια του Πούλιτζερ του 1967 για την ποίησή της, η Sexton πάλεψε με την κατάθλιψη και την κατάχρηση ουσιών ολόκληρη τη ζωή της. Αυτοκτόνησε σε ηλικία 45 ετών.
Ντυλαν Τομας (1914 - 1953):Αλκοόλ
Το 1953, σε ηλικια 39 χρονων, με υγεια φθαρμενη από το αλκοολ καταρευσε στο ξενοδοχειο του στην Νεα Υορκη.
Ζαν Κοκτω (1889 - 1963): Όπιο
«Το κάπνισμα οπίου είναι σαν να βγαίνεις από το τρένο ενώ αυτό κινείται».
Τσαρλς Μπουκοφσκι (1920 - 1994): Αλκοόλ
«Το να πίνεις είναι συναισθηματικό ζήτημα. Έχω την αίσθηση ότι το να πίνεις είναι μια μορφή αυτοκτονίας όπου σου επιτρέπεται να επιστρέψεις στη ζωή και να ξαναρχίσεις την επόμενη μέρα. Είναι σαν να αυτοκτονείς μετά να ξαναγεννιέσαι. Υποθέτω ότι έχω ζήσει δέκα με δεκαπέντε χιλιάδες ζωές μέχρι τώρα».
Στιβεν Κινγκ (1947 - present): Αλκοόλ, κοκαΐνη, συνταγογραφημένα φάρμακα
Στο αυτοβιογραφικό του On Writing, ο Κινγκ αποκάλυψε ότι έκανε τέτοια κατάχρηση στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά τη δεκαετία του ’80, που σημερα δεν θυμάται τι έγραψε σε πολλά από τα βιβλία του εκείνης της εποχής.
Τρουμαν Καποτε (1924 - 1984): Αλκοόλ, Ναρκωτικά
«Είμαι ένας αλκοολικός. Είμαι εθισμένος στα ναρκωτικά. Είμαι ομοφυλόφιλος. Είμαι μια ιδιοφυία».Πεθανε από υπερβολικη δοση χαπιων.
Ρειμοντ Τσαντλερ (1888 - 1959): Αλκοόλ
«Το αλκοόλ είναι σαν τον έρωτα. Το πρώτο φιλί είναι μαγικό, το δεύτερο οικείο, το τρίτο ρουτίνα. Μετά από αυτό, βγάζεις τα ρούχα της κοπέλας».
Φρανσις Σκοτ Φιτζεραλτ (1896 - 1940): Αλκοόλ
«Πρώτα παίρνεις ένα ποτό, μετά το ποτό παίρνει ένα ποτό, μετά το ποτό παίρνει εσένα».
Πηγή: Time
Δεν τους παρεθεσα ολους αυτους για να σε εντυπωσιασω, ουτε για να σου πω εγω δεν πινω δεν καπνιζω, δεν τρωω κρεας κ τα λοιπα. Ολοι αυτοι απλα ηταν σπουδαιοι κ κανενας δεν το αμφισβητει αυτό, μονο που δεν βρηκαν καμια αληθεια γραφοντας. Οταν καποιος γραφει, ειναι σαν να μελετα τον εαυτο του, σαν να ψαχνει τον εαυτο του, σαν να θελει κατι να βρει εκει μεσα, κ οσο περισσοτερο γραφεις τοσο λιγοτερο θελεις να καπνιζεις, να πινεις, να παιρνεις ναρκωτικα, να χαλας τον εαυτο σου. Δεν το κανεις επειδη εισαι καλος ανθρωπος με καλη ανατροφη κ βαζεις τον σταυρο σου. Ο λογος είναι απλουστατος, πολύ απλος. Θελεις να εχεις διαυγεια, θελεις το μυαλο σου να μην δηλητηριαζεται με τιποτε, αγαπας τοσο πολυ αυτό τον μηχανισμο που λεγεται εγκεφαλος, που θελεις να τον διατηρεις τελειο. Τον νιωθεις συντροφο σου κ οχι εχθρο σου. Οσο γραφεις, οσο περισσοτερο γραφεις, θελεις να εχεις γυρω σου ομορφια κ τιποτε άλλο. Ο Τσαρλς Μπουκοφσκι ηταν ο αγαπημενος μου. Επινε, μεθουσε, γινοταν λυκος. Όμως εγραφε σπουδαια κ ηταν πολύ κοντα στο να ακουμπησει την ψυχη του, όμως με το ποτο την κλωτσαγε την πατουσε χαμω, την ματωνε. Δεν ματωνε αυτος, ματωνε η ψυχη του. Ματωνε την ψυχη του. Ας είναι απαλο το χωμα που σκεπαζει ολους αυτους τους καλλιτεχνες.
Αν γραφεις, αν αυτό που γραφεις βγαινει κατευθειαν από την ψυχη σου, αν ότι γραφεις είναι αυτό που επρεπε να γραψεις συμφωνα με την δικη σου ψυχη κ όχι συμφωνα με την κάθε μοδα, ουτε για να σου πουν μπραβο, ουτε για να παρεις λεφτα, αν γραφεις αγκαλια με την ψυχη σου, τοτε θα δεις ότι σιγα σιγα θα αντιμετωπιζεις το σωμα σου σαν τον καλυτερο σου φιλο. Το σωμα σου, ο καλυτερος σου φιλος. Θα ηθελες να το φιλησεις, να το αγκαλιασεις, να το ερωτευτεις, να το αγαπησεις. Είναι σαν να βρηκες την πιο ομορφη γυναικα του κοσμου. Θα ηθελες να της κανεις κακο; Το γραψιμο δεν σε λυτρωνει, δεν βγαζεις απωθημενα. Είναι σεβασμος. Αυτος ο σεβασμος ,σου καταλαμβάνει σιγα σιγα τα κυτταρα σου,
κ θελεις να ψελισεις ευχαριστω κ δεν σου βγαινει από την συγκινηση.
Δεν λες κουβεντα. Αποσβολωμενος για αυτό που νιωθεις. Μενεις σιωπηλος. Είναι προσευχη. Το γραψιμο είναι προσευχη. Να περνατε ολοι ομορφα.
Σεβομενος τον χωρο που με φιλοξενει, το logoclub, σεβομενος τους αλλους συγγραφεις του logoclub, αποφασισα να στελνω μονο κάθε Δευτερα. Αν εχω κατι θα το στελνω κάθε δευτερα, αν όχι ,την μεθεπομενη δευτερα. Είναι μια αποφαση που πηρα μονομερως εγω. Ετσι οσοι με διαβαζουν θα ξερουν ότι κάθε δευτερα εχω κατι να αναγγειλω μεγαλοπρεπα. Να περνατε ολοι ομορφα.
Διηγημα δευτερο. 6 μαρτιου 1910, Κιλελερ
Επί Τουρκοκρατίας, οι τσιφλικάδες είχαν μόνο το δικαίωμα εισπράξεως των προσόδων επί των μεγάλων εκτάσεων που κατείχαν, ενώ οι κολίγοι είχαν πατροπαράδοτα δικαιώματα επί των κοινόχρηστων χώρων του τσιφλικιού (επί της γης, των οικιών, των δασών και των βοσκοτόπων). Με τη νέα κατάσταση, οι έλληνες πλέον τσιφλικάδες, που διαδέχθηκαν τους οθωμανούς, είχαν δικαιώματα απόλυτης κυριότητας σε όλη την ιδιοκτησία τους, ενώ οι κολίγοι είχαν περιπέσει σε καθεστώς δουλοπαροίκου.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/224#ixzz2vRuvDr2O
Ετσι οι κολιγοι, οι αγροτες, ξεσηκωθηκαν ενατια στην ελληνικη κυβερνηση. Εγιναν σκοτωμοι σκοτωθηκαν αγροτες απο οπλα της ελληνικης κυβερνησης. Φυγαν οι εχθροι τουρκοι κ ηλθαν οι δικοι μας. Χειροτεροι από τουρκους. Ενας φιλος με την κοπελα του ξεκινησαν σημερα για να πανε στο Κιλελερ. Εχουν εκει το καθιερωμενο συλλαλητηριο οι αγροτες. Εγω δεν πηγα, δεν είναι της ιδιοσυγκρασιας μου. 104 χρονια από τοτε κ όλα πανε προς το χειροτερο. Μετα το Κιλελερ εγιναν δυο παγκοσμιοι πολεμοι, εχουν ριξει δυο πυρηνικες βομβες στη Χιροσιμα κ στο Ναγκασακι, η τεχνολογιας εχει παει στα υψη κ ο κοσμος όμως ψοφοπεινά, η μολυνση της γης πλεον δεν παιρνει γιατριά, η μολυνση του φαγητου που τρωμε πλεον είναι δεδομενη, η ψυχη μας βρισκεται σε αφασια, στα ορια τρελας κ η ιατρικη εγινε πλεον το πιο ομορφο εμποριο. Η ανθρωπινη μηχανη ψυχομαχα. Το μονο ορθιο που μενει σε αυτό τον κοσμο είναι τα νεογεννητα μωρα. Ολοι οι αλλοι ειμαστε μολυσμενοι με την ασθενια που ονομαζεται Αφασία του Εγκεφαλου.
104 χρονια από το Κιλελερ κ πιασαμε πάτο. Μην απελπιζεστε, υπαρχει ακομα χρονος. Εχουμε ακομα κατι δεκατα του δευτερολεπτου,ας προλαβουμε να καταστρεψουμε ότι μπορει ο καθενας μας.
Κιλελερ σημερα. 104 χρονια από τοτε κ όλα πανε με την οπισθεν. Ο οδηγος του φορτηγου κοιταζει μπροστα κ το φορτηγο πηγαινει πισω . Δεν είναι κατηφορο κ πηγαινει πισω. Το τραβά ένα αρμα, ένα ερπυστριοφορο αρμα. Οδηγος του τανκς είναι ο ομπαμα, η μερκελ κ οι μασονοι. Αυτοι ολοι είναι μεσα στο αρμα, μεσα στην κοιλια του αρματος. Μπορω να τους μετρησω στα δακτυλα μου, ένας, δυο, τρεις, τεσσερις…δεκα. Δεκα. Εμεις οι υπολοιποι ειμαστε μεσα στο φορτηγο που είναι δεμενο με το αρμα κ μας κωλοσερνει στα κατσαβραχα.
Από το φορτηγο κατεβηκε καποιος κριστοφ κ πηγε στον κουτσαδορο που τραβαγε το φορτηγο κ τον ξεπιασε. Το τανκς με την μεργκελ τον ομπαμα κ τους μασονους τραβηξε μονο του να πιασει τον μπιν λαντεν. Εμεις αφου τσουλησε το φορτηγο μας, για λιγο, μετα σταματησε. Αρχισαν να διαμαρτυρονται ολοι. Γιατι να σταματησει το φορτηγο; Τοτε κατεβηκε ο Μητσοτακης από το φορτηγο, κ με καποιο τροπο, πιθανον με λασο, καταφερε κ ξαναπιασε τον γαντζο με το τανκς της μεργκελ. Τρανταχτηκε λιγο κ ξαναξεκινησαν την καθοδο τους στο Αδη για την συναντηση με τον Δαντη.
Μεσα στο τανκς να χαριεντιζονται. Η Μπαγιερ γερμανιας εβαλε 5 γκολ της Ζιμπαπουε κ την εβγαλε νοκ αουτ. Ο Σαμπού Γιαταμπαρέ από το Μάλι τραβαγε τα λιγοστα σγουρα μαλλια του κ ο συντροφος συμπαικτης Ντελβέν Ν’Ντιγκά από το Κογκό κτυπαγε το κεφαλι του απελπισμενα στο γκαζον,
μεσα από το φορτηγο ακουστηκε να χαχανιζει ο Μητσοτακης.
Εγω δεν πηγα στο Κιλελερ για τον γιορτασμο. Δεν είναι της ιδιοσυγκρασιας μου.
Μεσα στο φορτηγο ο Μητσοτακης εχει σκασει στα γελια. Μεσα στο τανκς φωναξαν ολοι γκολ. Άλλο ένα γκολ. 6-0 η Μπαγιερ. Η μερκελ σηκωσε τη φουστιτσα της από χαρα, ο ομπάμα εκανε μάτι κ οι μασονοι τραγουδησαν βγαινει η βαρκουλα από το περιγιαλι.
104 χρονια απο το Κιλελερ κ συνεχως κατεβαινουμε. Το 104 σαν οδοδεικτης. Δεν είναι ακριβως οδομετρο,είναι βυθομετρο. Μετρά το βαθος του πηγαδιου. 104 χιλιομετρα κατω από την επιφανεια του εδαφους. 104 χιλιομετρα.
Στην εισοδο του Αδη ο ψηλός αγκαλια με τον Δαντη να χαχανιζουν. Τους γαργαλαει ο Αδης τες κοιλιες με το μαστιγιο του σαν φιδια. Ο Αδης. Είναι πολύ σοβαρος, πολύ σοβαρος. Ποτε δεν ηταν πιο σοβαρος από το τωρα.
Να περνατε ολοι ομορφα
Διηγημα τριτον
Λυδια Κονιορδου,
αυτή η τραχυτητα του προσωπου,
που κρυβει μεσα της μια ομορφη ψυχη. Ενα ανθος.
κ σου δινει την εντυπωση οτι… αυτή η σκληραδα του προσωπου.
Χωρις κανενα ψεγαδι πανω του, εστω λιγο κοκκιναδι, κατι,
Τιποτε. Ενα λουλουδι.
Ενα λουλουδακι αναμεσα σε βραχους.
Λυδια Κονιορδου