Eίσοδος Μελών

Βαθμολογία Χρηστών
 
5.0
Reviewed by Sotos
"Bravo!!!!!!!!!!!!! "
Βαθμολογία Χρηστών
 
5.0
Reviewed by logoclub.gr
Βαθμολογία Χρηστών
 
5.0
Reviewed by logoclub.gr
Βαθμολογία Χρηστών
 
5.0
Reviewed by logoclub.gr
< >

Κριτικές Κειμένων

Online -χρήστες & επισκέπτες Εξωτερικού

Now 37 guests online

Who's Online

Έχουμε 199 επισκέπτες συνδεδεμένους

Καλώς ήρθατε

στον Ιστοχώρο του Λογοτεχνικού Club,που δημιουργήθηκε από ανθρώπους που αγαπούν την λογοτεχνία και επιθυμούν να προβάλλουν αυτό το κομμάτι του πολιτισμού μας σε όλον τον κόσμο.

Εκτύπωση PDF
RSS
LOGO PAGE ** Δοκίμιο Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, ΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
 

Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, ΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ Hot

Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, ΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Με το πρόσφατο θέμα των μεταναστών, προσφύγων και λαθρομεταναστών, ακούω σαν αντανακλαστικό τρομολαγνείας το επιχείρημα «αν θέλετε τους μετανάστες, πάρτε τους στο σπίτι σας».

Αυτό αντανακλά επίσης και την άγνοια των σύγχρονων Ελλήνων για τις βασικές αρχές μιας μεγάλης επιστήμης που τις βάσεις της έθεσαν οι πρόγονοί τους: της ρητορικής. Το επιχείρημα τούτο δείχνει σε τι απόσταση βρίσκεται η σύγχρονη ελληνική σκέψη από την αρχαία. Απέχει έτη δε φωτός από τη λογική. Είναι σοφιστεία και μπορεί ν’ απαντηθεί μόνο με εξίσου σοφιστικό τρόπο του τύπου: «αν δεν αντέχετε τους ανθρώπους, αλλάξτε πλανήτη».

Στο παράλογο, οφείλεις ν’ απαντάς με παράλογο. Τον βασικό αυτόν κανόνα θέτει στη «Ρητορική» του ο Αριστοτέλης, όπως επίσης θέτει και τους βασικούς κανόνες του διαλόγου και της πειθούς. Εξηγεί σε σημείο του έργου του πως ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος να πείσεις κάποιον λογικό, είναι να μιλήσεις σε αυτόν λογικά, να απευθυνθείς στη λογική του με επιχειρήματα και τεκμήρια. Αν δε, διαπιστώσεις το παράλογο στη σκέψη του άλλου, του συνομιλητή σου, οφείλεις, είτε να σωπάσεις είτε ν’ απαντήσεις και εσύ παράλογα.

Η επίκληση στη λογική λοιπόν, υπακούει στον ορισμό:»λογικό επιχείρημα και άρα ευσταθές ονομάζουμε τις λογικές προτάσεις (προτάσεις που ορίζονται ως σαφείς, ακριβείς και πλήρεις και που συνάδουν με την πραγματικότητα και ως τέτοιες μπορούν να υλοποιηθούν ή έχουν υλοποιηθεί)που διευθετούνται σε κλιμακωτή σειρά, για την απόδειξη μιας άποψης.

Ενώ λοιπόν, το πρώτο μέρος της πρότασης «αν θέλετε τους μετανάστες» ισχύει λογικά, το δεύτερο μέρος «πάρτε τους στο σπίτι σας» είναι πέρα για πέρα παράλογο, πρώτον διότι δεν υπάρχει, και κανείς δεν έχει, τέτοιο σπίτι που να χωρά τόσους μετανάστες-προσωπικά μένω σε δυάρι!Δεύτερον, διότι η αγάπη κάποιου προς τον άνθρωπο δεν επιβάλλει τη συμβίωση, αλλά τη συμμετοχή και την ομαλή συνύπαρξη στην ίδια κοινωνία τη θεωρεί ανάγκη. Για το λόγο αυτό και σεβόμενη το μεγάλο δάσκαλο Αριστοτέλη-όπως και την αρχαία ελληνική σκέψη-που το έργο του διδάσκεται ως μάθημα κορωνίδα και σε διάσημα ξένα πανεπιστήμια, καλώ όσους παραβιάζουν τη λογική, τουλάχιστον να μη δηλώνουν Έλληνες, εφόσον ο ελληνικός πολιτισμός είναι ο μόνος και, από ό,τι φαίνεται μέσω της εξέλιξης του ανθρώπινου πολιτισμού (sic), παραμένει ο μόνος που μίλησε, διέδωσε και υποστήριξε το διάλογο, την κριτική σκέψη, το σεβασμό προς την έννοια του ανθρώπου και αναφέρθηκε στη δημοκρατία και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η έννοια «Έλληνας» δεν αφορά το DNA, ούτε είναι εγγενής ιδιότητα. Είναι ιδιότητα που αποκτάται από όποιον προσεγγίζει, μελετά, αφομοιώνει με όλους τους πόρους του τη γνώση και τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού. Είναι κατάσταση στην οποία μετέχει καθένας που μαθαίνει να μιλά και να γράφει την ελληνική γλώσσα. Είναι αναβαθμός πολιτισμού. Καθένας που πιστεύει ότι είναι Έλληνας ας αναρωτηθεί πρώτα, αν γνωρίζει ή τουλάχιστον καταβάλλει προσπάθειες να γνωρίσει τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν την ελληνικότητά του. Ο Έλληνας, ο αληθινός Έλληνας, σίγουρος για τη δύναμη του πολιτισμού του, για τις αξίες του και με όπλο την πίστη του στον Άνθρωπο, δε φοβάται, δεν έχει λόγο. Είναι πεπεισμένος για τη ενάργεια και την ενέργεια που παρέλαβε από τον πολιτισμό αυτό που δεν ανησυχεί ούτε για το παρόν, ούτε για το μέλλον του. Όπως είπε και ο Μακρυγιάννης : Η μοίρα πάντα μας κρατούσε ολίγους και όσα θεριά και αν προσπάθησαν να μας φάνε, τρώγανε από μας, αλλά έμενε και μαγιά. Συνεπώς:Η ελληνικότητα συνάδει με τον πολιτισμό και ως εκ τούτου, Έλληνας, και άρα πολιτισμένος, είναι μόνο εκείνος που εμπλέκεται στη διαδικασία του προβληματισμού και της κριτικής σκέψης, κρατώντας αποστάσεις από ψυχικά «πάθη», ακρότητες, μίση και παραλογισμούς.

Αλήθεια οι παρακάτω προτάσεις πόσο σας φαίνονται λογικές;

Ο γάιδαρος πετάει,

η γη είναι επίπεδη και άρα

τα πυρηνικά είναι ακίνδυνα.

Σας πείθει;

Κριτικές Χρηστών

Average user rating from: 2 user(s)

 

Αξιολόγηση:
 
5.0
 
 


Φοβερά ενδιαφέροντα όσα διάβασα!!!!!

Βάσω Μπρατάκη
Reviewed by ΒΑΣΩ ΜΠΡΑΤΑΚΗ
February 22, 2011
View all my reviews
Report this review
 
 

Εσύ με πείθεις, αδερφάκι!!!

Πατεράκη Ευαγγελία
Reviewed by ΠΑΤΕΡΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
February 20, 2011
View all my reviews
Report this review
 
 
 
Powered by jReviews

Κριτικές : Advanced Search

Κατηγορία:     Keywords:   
 

Ο,τι είναι παρελθόν, είναι πρόλογος......

ΠΟΙΗΣΩΜΕΝ...καθ' Ημετέραν Εικόνα και καθ' Ομοίωσιν.. Γεν.1-26 [Αποσπάσματα].- Ν3/21-22,β2 << Το τέρας βρυχάται και θα συνεχίσει να βρυχάται όλο και περισσότερο, όλο και πιο έντονα και βίαια, απροκάλυπτα και καταστροφικά, χειραγωγώντας με ευκολία τους ανθρώπους, όλων των ηλικιών σε κάθε είδους Εγκληματικές ενέργειες και Πράξεις, διασπώντας έτσι τον ιστό σταθερότητας και συνοχής στις λοινωνίες των ανθρώπων παράγοντας με αυτό τον τρόπο την προσφιλή δια την ύπαρξη και διαιώνιση του <<Τροφή>> που δεν είναι άλλη από την παραγόμενη Αρνητική Ενέργεια που τον συντηρεί ανα τους Αιώνες και είναι πάντα προς όφελος του. Χρησιμοποιώντας δε βάναυσα και δόλια τον πρόχειρο πλανήτη του όλο και πιο καταστροφικά, όσο καταλαβαίνει πως οδηγείται προς το Τέλος Του....Το μη αναστρέψιμο !.....>> 30/12/2021 - Nikos Stylianou